Panda-dance
Image default
sănătate

Ce este misofobia și poți scăpa de ea?

Publicitate

Ce este misofobia
Mizofobia (germofobie, bacilofobie) este o teamă patologică de murdărie și de microorganismele care se pot afla în ea.
În general, este normal să ne fie frică de bacteriile dăunătoare. Teama devine fobie atunci când gândul la germeni devine intruziv și bântuie permanent persoana, modificându-i comportamentul și starea de bine. De exemplu, atunci când o persoană nu poate ajunge la clanța ușii pentru că pe ea s-ar putea afla bacterii, nu va înceta să se spele pe mâini și să dezinfecteze toate suprafețele pe care le atinge.

Misofobia este un simptom comun al tulburării obsesiv-compulsive (TOC). Este o afecțiune în care o persoană este bântuită de gânduri intruzive – obsesii – și apoi execută acțiuni repetitive pentru a atenua anxietatea – compulsii. De exemplu, dacă este deranjat de gânduri de poluare și contaminare, se poate spăla pe mâini frecvent și pentru perioade lungi de timp.

În același timp, TOC nu implică neapărat în mod specific o teamă de microbi. Persoanele cu TOC pot avea tot felul de gânduri intruzive.

De ce apare mizofobia
Fobiile specifice pot fi moștenite în până la 30% din cazuri, așa că, dacă părinții sau alte rude apropiate au avut temeri iraționale, este posibil să aveți pur și simplu ghinion cu sistemul nervos.

Lumea modernă este cu atât mai propice fobiei. Datorită publicității care demonizează bacteriile, oamenii se tem din ce în ce mai mult de germeni și au tendința de a steriliza totul în jurul lor, de la suprafețele din casă până la propria piele.

 

 

Publicitate

Articole similare

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta t