Panda-dance
Image default
tehnologie

„Efectul valea sinistră”: de ce ne sperie personajele fotorealiste și androizii

Publicitate

Dacă vă simțiți neliniștit sau dezgustat la vederea lui Cats sau a robotului Sofia, să știți că nu sunteți singurul.

„Shrek este un desen animat iconic, iubit de milioane de telespectatori din întreaga lume. Dar la proiecția de test, în loc de râsete, s-au auzit plânsete și tânguiri de copii. Micii spectatori au fost oripilați de prințesa Fiona: eroina a fost desenată foarte credibil, dar emoțiile și expresiile sale faciale nu au fost întotdeauna asemănătoare cu cele umane. Pentru a le permite copiilor să se bucure de film fără panică, animația a fost transformată în desen animat înainte de a fi lansată. Astfel s-a scăpat de efectul de „vale sinistră”.

Ce este efectul „valea sinistră”?
O ipoteză privind existența unui astfel de fenomen a fost propusă de roboticianul japonez Masahiro Mori. Într-un eseu din 1970 pentru revista Energy, el a sugerat că oamenilor le plac roboții, jucăriile și alte obiecte care le seamănă. Dar numai până la un anumit punct. Atunci când inanimatul capătă prea multe caracteristici umane, pot apărea emoții, frică și anxietate.
Raționamentul lui Mori a fost inspirat de experiența personală. În copilărie, îi era frică de figurinele umane din ceară, iar când oamenii de știință au început să creeze mâini protetice mecanizate, a avut același sentiment față de ele. Pentru a-și demonstra ipoteza, Mori a desenat un grafic liniar în care compară relația dintre asemănarea diverselor obiecte cu oamenii și nivelul de simpatie față de acestea.
După publicare, ipoteza neobișnuită a fost pur și simplu ignorată. Eseul se referea la roboții umanoizi, iar în anii ’70, această tendință era nepopulară: înțelegerea principiilor de creare a androizilor nu interesa pe nimeni. Atenția față de munca lui Mori a fost arătată abia în secolul 21, moment în care au decis să încerce să demonstreze efectul „uncanny valley”. Cercetările au fost efectuate, de exemplu, în Canada, Statele Unite și Finlanda. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că doar asemănarea cu oamenii nu este suficientă pentru ca efectul „valea sinistră” să apară.

 

Publicitate

Articole similare

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta t